Για το «πέπλο» αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει τη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα μίλησαν το πρωί της Παρασκευής 29/3 ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από το επικίνδυνο για τον οργανισμό κοκτέιλ ενώ οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, πιθανότατα να δουν επιδείνωση στις αναπνευστικές παθήσεις τους αλλά και κρίσεις άσθματος.

«Σε ό,τι αφορά τη σκόνη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή του χρόνου που είναι τυπικό να έχουμε μεταφορά αφρικανικής σκόνης, μάλιστα το συγκεκριμένο δεν ήταν και από τα πιο ισχυρά. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ως φαινόμενο η εκδήλωσή του» επεσήμανε στην εκπομπή του «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο Θοδωρής Γιάνναρος.

Αναφορικά δε με την πορεία των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί μέσα στον Μάρτιο ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε: «Αυτό που περιμένουμε από σήμερα είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι 1 – 2 Απριλίου θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης που ξεκινάει από σήμερα. Μετά περιμένουμε μια πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως να φαίνονται για τις επόμενες δέκα μέρες βροχή».

«Η θερμοκρασία είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από αυτό που θα έπρεπε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης, αν όχι της κλιματικής κατάρρευσης».

Αφρικανική σκόνη

Παγώνη: Οι ευπαθείς ομάδες να φοράνε μάσκα προστασίας

Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την ιατρική διάσταση του θέματος και περιέγραψε τι θα πρέπει να προσέξουμε και ποια μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν.

«Ένας υγιείς δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αυτοί που πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι οι ομάδες με χρόνια προβλήματα» είπε.

Στην συνέχεια η Ματίνα Παγώνη έδωσε οδηγίες σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες τονίζοντας: «Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω θα φορέσουν την μάσκα τους. Εάν δουν ότι έχουν έντονο βήχα ή δυσφορία να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

Κλείνοντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συμβούλευσε να αποφεύγεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.