Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μπάιντεν και Νετανιάχου «εξέτασαν λεπτομερώς τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η πρόοδος στις παραδόσεις της βοήθειας, σε πλήρη συντονισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί τη Δευτέρα (29.04.2024) το Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας με το Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς καθώς οι μεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει μια πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η Χαμάς στις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις τελευταίες προτάσεις.

Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θα μπορούσε να ανασταλεί αν προκύψει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.