Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός όπως επίσης και εταίροι του στήνουν σήμερα, Τρίτη 14/5 νοσοκομείο εκστρατείας στη νότια Γάζα. Στόχος είναι να καλυφθεί αυτό που χαρακτηρίζεται «τεράστια» ζήτηση για υπηρεσίες υγείας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα.

Κάποιες κλινικές έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους ενώ ασθενείς και γιατροί έχουν εγκαταλείψει ένα μεγάλο νοσοκομείο, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα πασχίζουν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη την οποία χρειάζονται επειγόντως, λόγω, εν μέρει, της τεράστιας ζήτησης για υγειονομικές υπηρεσίες και του μειωμένου αριθμού των λειτουργικών υγειονομικών μονάδων», επεσήμανε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ, ICRC). «Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε 24ωρη βάση και έχουν υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων τους» πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι στα κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα

Το προσωπικό στη νέα αυτή μονάδα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 200 ανθρώπους την ημέρα, να πραγματοποιεί έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, να φροντίζει μεγάλο αριθμό θυμάτων και να παρέχει παιδιατρικές και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

«Το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει ανθρώπους που φθάνουν με σοβαρούς τραυματισμούς, μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές εξάρσεις, και επιπλοκές που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και που θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πριν από μέρες».

Η ΔΕΕΣ θα διατηρεί ιατρικές προμήθειες στη μονάδα ενώ οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία, παρέχουν προσωπικό και εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα προωθήθηκαν βαθύτερα στην ανατολική Ράφα σήμερα το πρωί, μπαίνοντας στις γειτονιές Αλ-Τζενεϊνά, Αλ-Σαλάμ και Αλ-Μπραζίλ, δήλωσαν κάτοικοι.

«Τα τεθωρακισμένα προωθήθηκαν σήμερα το πρωί δυτικά της οδού Σαλαχουντίν στις γειτονιές Μπραζίλ και Τζενεϊνά. Βρίσκονται στους δρόμους εντός της οικιστικής περιοχής και υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε κάτοικος στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ