Η Κρήτη αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και κάθε χρόνο καταφτάνουν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που έρχονται να ανακαλύψουν τις πολλές ομορφιές του νησιού και τα απίστευτα μέρη.

Ωστόσο, στο νησί υπάρχει ένα μέρος και συγκεκριμένα ένα μικρό ψαροχώρι που επιμένει να αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας τη γραφικότητά του και κυρίως, την… ησυχία του. Ο λόγος για το Λουτρό, του οποίου η φήμη έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό, καθώς πριν λίγο καιρό αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης στη λίστα του Conde Nast Traveller.

Λουτρό Κρήτη

Και είναι πράγματι ένας πανέμορφος προορισμός, διαφορετικός από τα υπόλοιπα μέρη της Κρήτης. Αυτό που κάνει το Λουτρό να ξεχωρίζει, είναι πως δεν έχει δρόμους, άρα και αυτοκίνητα. Το μικρό ψαροχώρι βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κρήτη, περίπου 71 χλμ νότια των Χανίων, στην επαρχία των Σφακιών.

Λουτρό Κρήτη

Πιστεύεται ότι ήταν το πλευρό της αρχαίας πόλης Φοίνικας και επίσης ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης, ενώ αργότερα έγινε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακιών. Το χωριό πήρε το όνομά του από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Aνώπολη. Ανάμεσα στα παλιά κτίρια που μπορεί κανείς να δει εδώ, είναι το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά τηνη Ελληνική Επανάσταση το 1821.

Λουτρό Κρήτη

Στο Λουτρό δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με πισίνες, ούτε γεμάτοι κίνηση δρόμοι, πολυσύχναστα εστιατόρια ή παράλιες με beach bars. Εδώ, τα πάντα είναι χαλαρά, απλά, ήρεμα κι ανεπιτήδευτα. Και όσοι επισκέπτονται το Λουτρό, αισθάνονται πως πράγματι, «κλείνουν» τον διακόπτη για λίγες χαλαρές στιγμές, μακαριά απ’ όλους και όλα.

Λουτρό Κρήτη
Λουτρό Κρήτη