Μια απλή περιπλάνηση στο διαδίκτυο αρκεί για να κατακλυστούμε από συμβουλές, κόλπα και μαθήματα για την κατάκτηση της επιτυχίας. Από βιβλία αυτοβοήθειας μέχρι αναρτήσεις στα social media, κυκλοφορούν άπειρα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τη συνταγή της επιτυχίας – τόσα που δυσκολευόμαστε να τα παρακολουθήσουμε όλα. Εξάλλου, αρκετά από αυτά που λέγονται είναι τελείως ανυπόστατα.

Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη συμβουλή που την εφαρμόζουν πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο και ίσως αξίζει να τη δοκιμάσετε. Πρόκειται για τον κανόνα των 5 ωρών, που επινοήθηκε αρχικά από τον συγγραφέα και επιχειρηματία Michael Simmons. Όπως αναφέρει το Money Digest, η βασική ιδέα είναι πως πρέπει να αφιερώνουμε πέντε ώρες την εβδομάδα (ή μία ώρα κάθε εργάσιμη ημέρα) είτε για μάθηση είτε για εξάσκηση.

Αν και αυτό ακούγεται αρκετά απλό στη θεωρία, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, αφού η καθημερινότητα για τους περισσότερους περιλαμβάνει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, τη φροντίδα της οικογένειάς τους και την… κούραση.

Ωστόσο, με λίγη δημιουργικότητα μπορείτε να εντάξετε τον κανόνα των 5 ωρών στη ζωή σας. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τον κανόνα είναι ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος να το κάνετε, αλλά μπορείτε να το εξατομικεύσετε στη δική σας πραγματικότητα. Και κάτι ακόμα: Εάν θεωρείτε πως οι πέντε ώρες την εβδομάδα είναι πολύς χρόνος για να διατεθεί, σκεφτείτε πως σύμφωνα με έρευνα της PriceFox, στην Ελλάδα οι άνθρωποι δαπανούν κατά μέσο όρο ημερησίως σχεδόν 2 ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα των 5 ωρών

Δεδομένου ότι ο κανόνας των 5 ωρών είναι αρκετά δημοφιλής στους σύγχρονους επιχειρηματίες, υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά παραδείγματα για την εφαρμογή του στη ζωή σας. Οι περισσότεροι επιλέγουν να αναλύσουν τον κανόνα των 5 ωρών σε τρεις επιλογές: ανάγνωση, προβληματισμός και πείραμα.

Αν και η ανάγνωση μπορεί να ακούγεται αρκετά απλή, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε από που να ξεκινήσετε εάν δεν είστε τακτικός αναγνώστης. Υπάρχουν αρκετές επιλογές, τα παραδοσιακά βιβλία, τα ηλεκτρονικά, τα ακουστικά βιβλία, αλλά και πολλά podcasts. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κάποιους «κενούς» χρόνους στο ημερήσιο πρόγραμμά σας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας ή όταν γευματίζετε.

Η ενσωμάτωση του προβληματισμού στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση στην αρχή. Ενώ το να κοιτάς έναν τοίχο και να σκέφτεσαι είναι σίγουρα μια επιλογή, υπάρχουν και περισσότερο διαδραστικές προτάσεις αν αυτή δεν σας αρέσει. Το ημερολόγιο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο για προβληματισμό αλλά και για να εξωτερικεύσετε τις σκέψεις σας.

Ο πειραματισμός είναι ίσως το πιο εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά σας, επειδή συχνά δεν απαιτεί περισσότερο χρόνο. Η εξέταση των αποφάσεών σας, ειδικά στη δουλειά, μέσα από το πρίσμα του πειραματισμού μπορεί να σας επιτρέψει να δοκιμάσετε νέα πράγματα, είτε αυτό σημαίνει διαφορετικό πρόγραμμα ή νέο σύστημα σχεδιασμού ή ακόμα και συμμετοχή σε ευκαιρίες κατάρτισης.

Σημαντικά εμπόδια στον κανόνα των 5 ωρών

Ενώ ο κανόνας των 5 ωρών είναι μια εξαιρετική ιδέα θεωρητικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί οικονομικοί, πολιτισμικοί, ακόμη και φραγμοί φύλου, που μπορούν να κάνουν την εφαρμογή του ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι γυναίκες ξοδεύουν δυσανάλογα περισσότερο χρόνο από τους άνδρες (για την ακρίβεια δύο έως 10 φορές περισσότερο) κάνοντας αυτό που ονομάζεται μη αμειβόμενη εργασία.

Η μη αμειβόμενη εργασία περιλαμβάνει πράγματα όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, τα ψώνια και η φροντίδα άλλων (παιδιών ή/και ηλικιωμένων). Αυτά τα καθήκοντα μπορούν να κάνουν τον κανόνα των 5 ωρών ακόμη πιο απρόσιτο για τις γυναίκες λόγω του «διπλού φόρτου» που επιβαρύνει όσες εργάζονται και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τα περισσότερα από τα βάρη της οικιακής ζωής και της οικογένειας.

Το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στον ελεύθερο χρόνο μεταξύ των φύλων εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφική θέση και τους σχετικούς πολιτισμικούς κανόνες.