Τρία ποτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι παράγοντες μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος και εμφάνισης ρυτίδων και σκούρων κηλίδων. Με απλά λόγια, συμβάλλουν στην εν γένει γερασμένη εικόνα του δέρματος.

Πρόκειται για τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τους επεξεργασμένους, εμφιαλωμένους παγωμένους καφέδες. Δείτε παρακάτω το γιατί.

Αναψυκτικά (με ζάχαρη ή χωρίς)

Αν και είναι διάχυτη η αντίληψη πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, είναι καλό να γνωρίζουμε πως εκτός των άλλων, μπορούν να επιβαρύνουν και την κατάσταση του δέρματός μας. Ακόμη κι όταν δεν περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά περιλαμβάνουν ουσίες (φώσφορο, κάλιο, καφεΐνη) που είναι επιβλαβείς για το σώμα και επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων, μαζί με φλεγμονές.

Ειδικοί δερματολόγοι που μίλησαν στο Shefinds, εξηγούν ότι η γλυκόζη και η φρουκτόζη που εμπεριέχουν, συνδέουν τα αμινοξέα που βρίσκονται στο κολλαγόνο και την ελαστίνη που υποστηρίζουν το δέρμα, παράγοντας τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτά τα παράγωγα καθιστούν δύσκολη την αποκατάσταση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που συμβάλλει στην ταχύτερη εμφάνιση ρυτίδων και στην αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Εμφιαλωμένοι καφέδες

Πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε καφέ για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αλλά το χειρότερο είδος που μπορείτε να επιλέξετε για το δέρμα σας είναι ένας έτοιμος, εμφιαλωμένος καφές με άφθονη ζάχαρη. Αυτού του τύπου οι καφέδες ή τα latte έχουν συχνά πρόσθετα που αφυδατώνουν το δέρμα και άρα επιταχύνουν τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τα μαύρα στίγματα. Αυτά τα είδη καφέ είναι «γεμάτα τοξίνες που μπορούν να αφήσουν το δέρμα ξηρό και αφυδατωμένο, ειδικά όταν καταναλώνονται υπερβολικά», σημειώνουν δερματολόγοι.

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά σε υψηλή κατανάλωση δεν αφυδατώνουν απλώς το δέρμα, αλλά είναι και παράγοντας εμφάνισης μαύρων κύκλων και του πρηξίματος στα μάτια, όπως και αύξησης των λεπτών γραμμών στο δέρμα. Η υψηλή ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται στα εν λόγω ποτά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να αφαιρεί υγρό από τους ιστούς και τελικά αυτό συσσωρεύεται και κάτω από τα μάτια, προκαλώντας το γνωστό πρήξιμο.

Επίσης, η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την περιοχή, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος και ενισχύει το πρήξιμο. Αν και ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να μην επηρεάζονται από την υψηλή ποσότητα καφεΐνης, για τους περισσότερους η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται με περιορισμένο ύπνο και αυτό σημαίνει πως οι λεπτές περιοχές κάτω από τα μάτια είναι επιρρεπείς σε υπερμελάγχρωση.

Ακόμα κι αν χρειάζεστε μια ώθηση σε καφεΐνη, ευτυχώς υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να μείνετε ενεργοί, αλλά να διατηρήσετε και την επιδερμίδα σας πιο νεανική.